Vakantiehuis huren online | Vakantie nieuws | Hoe zorg je ervoor dat je boot de winter door komt

Hoe zorg je ervoor dat je boot de winter door komt

Door: - Op: 25-08-2021
Hoe zorg je ervoor dat je boot de winter door komt Iedere winter maak je als bootbezitter de keuze of je je boot in de kade laat liggen, of dat je deze uit het water haalt en naar je opslagplaats brengt. Welke keuze je maakt, je zult je boot hoe dan ook moeten voorbereiden voor de winter. Hoe je dat het beste kunt doen? Dat lees je hier.

Kies de juiste winterstalling

Kies je er toch voor om je boot uit het water te halen en ergens voor de winter te plaatsen? Dan is het aangeraden hier een speciale bootstalling voor te kiezen in plaats van de boot thuis te plaatsen. Thuis heeft de boot namelijk een verhoogde kans op schade en is deze vele malen kwetsbaarder. Een afgesloten bootstalling is vele malen veiliger voor de boot en vaak ook goed betaalbaar.

Extra bescherming voor je boot in de winter? Kies dan voor een speciale winterbootstalling die vorstvrij is.

Motor vorstbestendig maken

Het is belangrijk om de motor klaar te maken voor de winter. Hiermee voorkom je dat je flinke schade oploopt. Heb je een gesloten koelwatersysteem? Dan kun je deze gerust bijvullen met koelvloeistof. Heb je een open koelwatersysteem? Dan is het noodzaak om deze op de juiste manier winterklaar te maken. Er mag namelijk geen water in het systeem blijven staan.

  • Maak de afsluiter van de waterinlaat dicht;

  • Zet de wierfilter open;

  • Giet antivries voor de boot in de wierfilter terwijl de motor draait;

  • Zodra er antivries uit de uitlaat loopt zet je de motor weer uit;

  • Zet de afsluiter dicht en draai de afsluiter nog een keer open en dicht zodat de antivries zeker in de afsluiter komt.

Watervoorzieningen

Gebruik voor alle watersystemen een speciale antivries voor de boot. Deze verschillen van antivries voor de auto doordat deze niet giftig zijn. Om het toilet winterklaar te maken koppel je slang van de waterinlaat los en hang je deze in antivries. Vervolgens pomp je deze door het toilet heen zodat er geen enkel richeltje of bochtje meer dicht kan vriezen.

Laat alle afsluiters van de boot vollopen met antivries voor de boot. Hiermee zorg je dat de afsluiters en slangen zeker weten niet kapot vriezen. Open en sluit de afsluiter nog een keer zodat er ook antivries in de kogel blijft staan.

Dek en romp van de boot

Maak ook het romp en dek goed schoon zodat vuil in de winter gaan kans krijgt om vast te gaan zitten. Het is ook verstandig alvast plekjes waar bijvoorbeeld de verg is afgebladderd bij te werken zodat de vrieskou hier geen kans krijgt meer schade aan te brengen. Heb je een afdekzeil? Gebruik deze dan zodat je bevriezing tegen kan gaan.

Let tijdens je winteronderhoud dus goed op waar water schade kan toebrengen aan de boot. Ben je in de mogelijkheid de boot tijdens de winter te checken? Doe dit dan een aantal keer om ervoor te zorgen dat de boot nog in goede conditie is.

 

Deel deze pagina!
Like ons op facebook! En blijf op de hoogte