Vakantiehuis huren online | Vakantie nieuws | Met de auto op vakantie? Denk aan je autoverzekering!

Met de auto op vakantie? Denk aan je autoverzekering!

Door: Joëlle - Op: 19-10-2020 - Gewijzigd: 28-10-2020
Op vakantie met de auto is natuurlijk super handig. Zo veel bagage als maar past, zelf kiezen wanneer je vertrekt en waar je naartoe gaat. Maar wat nou als dit niet helemaal loopt zoals je had gepland? Je auto lijkt soms een eigen wil te hebben en die komt niet altijd overeen met die van jou. Niet zo handig als je auto er geen zin meer in heeft wanneer je ver van huis bent. Tenzij je heel handig bent is de kans klein dat je het probleem zelf kunt oplossen. En hoe zit het met ongelukken? Niemand verwacht hierin terecht te komen wanneer ze in de auto stappen, maar een ongeluk zit in een klein hoekje en het kan iedereen overkomen. Wel zo handig dus als jij voorbereid op reis gaat en de juiste verzekering voor je auto hebt afgesloten om je vakantie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Maar welke autoverzekering past het beste bij jou en je auto? Wil je hierover meer weten? Lees dan even verder.  

Verzekeringen

Verzekeringen voor je auto vind je in alle soorten en maten. Er zijn echter 3 basisverzekeringen. De WA, beperkt casco, en allrisk verzekering. Deze verzekeringen kun je uitbreiden met aanvullende verzekering. Waarvoor je bent verzekerd is dus niet alleen afhankelijk van de soort verzekering die je hebt afgesloten, maar ook van de aanvullende verzekering die jij kiest. Om bij het begin te beginnen leggen we je uit wat de 3 basisverzekeringen inhouden zodat jij weet welke autoverzekering het beste past bij jou en je auto.
 

De WA verzekering

De WA verzekering, ofwel de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering is in Nederland verplicht wanneer je een auto koopt. Je bent in principe dus altijd verzekerd. Met de WA verzekering ben je verzekerd voor schade die jij toebrengt aan een ander. Het gaat hier niet alleen om het voertuig, maar ook personen en objecten. Wanneer iemand anders in jouw auto rijdt en schade veroorzaakt zal de verzekering dit in de meeste gevallen ook dekken. Aanhangers zijn hierbij automatisch meeverzekerd. Schade aan je eigen voertuig wordt hierbij echter niet vergoed door de verzekeraar en dit zul je dus zelf moeten betalen. Heb jij een oudere auto met een lage dagwaarde, en heb je nog andere opties om van A naar B te komen? Dan is dit de verzekering voor jou!
 

Beperkt casco

De beperkt casco verzekering is de tweede van de basisverzekeringen en is in principe een aanvulling op de WA verzekering, je krijgt immers een paar extra's. Je dekt hiermee niet alleen schade van de ander, maar ook schade aan je eigen voertuig dat niet door jou maar door overmacht is veroorzaakt. Denk hierbij aan schade veroorzaakt door diefstal en inbraak, brand en stormschade, hagel en overstromingen. Maar ook aan een botsing met een dier en ruitschade. Aangezien jij hier geen invloed op kunt hebben en dus nooit schuldig bent aan deze schade is het wel zo fijn dat je er niet zelf voor hoeft te betalen. Vaak wordt in dit geval vervangend vervoer geregeld wat erg handig is als je honderden kilometers van huis bent. Op die manier hoef je je vakantie tenminste niet af te zeggen. Je krijgt in de meeste gevallen de dagwaarde van de verzekering uitbetaald wanneer je auto total-loss is. Ben je volledig afhankelijk van je auto (zoals je op autovakantie bent), maar is de dagwaarde relatief laag, kies dan voor een beperkt casco verzekering.
 

Allrisk

Een allrisk verzekering is een volledige verzekering voor schade aan jouw voertuig. Dit is immers de enige verzekering waarmee je verzekerd bent voor schade aan je eigen voertuig die je zelf toedient (per ongeluk natuurlijk). Ook wel te verwachten is dat dit meteen de duurste verzekering is. Dit is de moeite waard wanneer jij veel tijd in je auto doorbrengt en flink wat kilometers maakt, wanneer je in het dagelijkse leven afhankelijk bent van jouw auto. De kans dat jij schade oploopt is dan namelijk relatief groter en wanneer de schade niet verzekerd is kan dit voor jou flink in de kosten lopen. Ook krijg je hierbij een vervangende auto wanneer je met die van jou niet meer verder komt. Dit is dus ideaal wanneer jij op autovakantie gaat met je (relatief) nieuwe auto. Het kiezen van de allrisk verzekering is nooit een domme keus; better safe than sorry!

Aanbieders 

Er zijn verschillende aanbieders en dus is het belangrijk om je autoverzekering te vergelijken. Bekende aanbieders zijn bijvoorbeeld ANWB, Allianz Direct en FBTO. Je kunt gebruiken maken van een online vergelijker om de goedkoopste autoverzekering te vinden die het beste past bij jou en je auto. Heb je al een autoverzekering? Check dan even of je niet kunt besparen op je maandelijkse premie door over te stappen naar een andere verzekeraar. Je wilt immers geen maandelijkse premie die hoger is dan nodig, dat geld kun je goed gebruiken voor een leuk uitstapje tijdens je vakantie!
Deel deze pagina!
Like ons op facebook! En blijf op de hoogte