Vakantiehuis huren online | Vakantie nieuws | Op vakantie met de auto? Checklist voor autovakantie

Op vakantie met de auto? Checklist voor autovakantie

Door: Daantje - Op: 14-10-2020 - Gewijzigd: 28-10-2020
Een groot deel van Nederland gaat ieder jaar op vakantie met de auto. Hoe praktisch een autovakantie ook klinkt, dien je vooraf wel een aantal voorbereidingen te treffen. Niet alleen de route uitstippelen en het uitzoeken van accommodaties behoren tot de voorbereidingen die je moet treffen, maar bijvoorbeeld ook praktische zaken als het uitvoeren van een autocheck. Ga je binnenkort met de auto op vakantie? Zorg voor een goede voorbereiding en voorkom onnodig hoge kosten zodat je ultiem kan genieten van je vakantie. Zo blijft er wellicht nog een extra centje over voor uitstapjes en etentjes tijdens je vakantie.

Checklist voor autovakantie

Voordat je op vakantie gaat met de auto, is het belangrijk om een aantal zaken te checken. Het kan nuttig zijn om hier een checklist van te maken zodat je zeker niks vergeet. Zo is het niet alleen belangrijk om je spullen zoals kleding en kook spullen mee te nemen, maar ook praktische zaken zoals het checken van je autoverzekering en het afsluiten van pechhulp in het buitenland mag niet vergeten worden voordat je vertrekt. Hier volgt een checklist met zaken die je zeker niet mag vergeten voordat je op autovakantie vertrekt.
 

Groene kaart

Wanneer je een autoverzekering afsluit, ontvang je standaard een groene kaart van de autoverzekeraar. De groene kaart is je internationaal verzekeringsbewijs. De politie kan in binnen- en buitenland aan de hand van jouw kenteken zien of en waar dat jij verzekerd bent. Door middel van de groene kaart heb je altijd alle belangrijke gegevens bij je. Zo vind je hier bijvoorbeeld het nummer van de alarmcentrale. Op de groene kaart staat precies beschreven in welke landen het verplicht is om de groene kaart bij te hebben. Check voordat je vertrekt altijd even of het in het land waar jij naartoe reist verplicht is om de groene kaart bij je te hebben. 
 

Autoverzekering checken

Een autoverzekering afsluiten is verplicht in alle landen van de Europese Unie. Met een autoverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je auto. Voordat je op vakantie gaat is het belangrijk om te checken wat voor autoverzekering jij hebt, zodat je weet wie je moet contacteren in geval van een ongeval of pech. Voorkom onnodig hoge kosten door vooraf je autoverzekering te checken. Zo blijft er meer geld over voor een mooie vakantie. Heb je een nieuwe auto of wil je graag overstappen naar een andere autoverzekeraar? Een autoverzekering vergelijken doe je gemakkelijk online. 
 

Veiligheidsaccessoires

De regels voor veiligheidsaccessoires verschillen sterk per landen. Zo is het in bepaalde landen verplicht om een aantal veiligheidsaccessoires in de auto te hebben liggen. Dit zijn bijvoorbeeld een veiligheidshesje, een gevarendriehoek en een brandblusser. Bekijk voordat je met de auto op vakantie gaat altijd welke veiligheidsaccessoires er op dat moment verplicht zijn in het land waar je naartoe reist om boetes te voorkomen.
 

Pechhulp buitenland afsluiten

Ook is het belangrijk om, voordat je op vakantie gaat met de auto, na te kijken of je voldoende verzekerd bent in het buitenland. Wanneer dit niet het geval is, kan het slim zijn om je aanvullend te verzekeren. Je moet er namelijk niet aan denken dat je autopech hebt in het buitenland en niet verzekerd bent. Bekijk de polisvoorwaarden van je autoverzekering om te weten te komen of je voldoende verzekerd bent in het buitenland. 
 

Autocheck

Het is verstandig om voordat je vertrekt een autocheck te doen. Dit kun je voor een deel zelf doen door na te kijken of je alle papieren compleet hebt, zoals bijvoorbeeld je rijbewijs, je groene kaart en je verzekeringspapieren. Ook kan je zelf de verlichting, remvloeistof en koelvloeistof controleren. Daarnaast kan je je auto laten checken bij de garage. Hier worden een groot aantal onderdelen van de auto nagekeken. Dit zijn onderdelen als gordels, ruiten, bumpers, remmen en de motor. Hoewel de auto in eigen land misschien geen problemen heeft, kan dit anders zijn wanneer je op vakantie gaat met de auto. Hier zal je immers meer kilometers afleggen en zal de auto zwaarder beladen zijn door de bagage. Dan kunnen er problemen ontstaan wanneer de auto niet in goede conditie verkeert. 
 
De volledige checklist afgevinkt? Dan kun je met een gerust hart op vakantie met de auto!
 
Deel deze pagina!
Like ons op facebook! En blijf op de hoogte