Vakantiehuis huren online | Vakantie nieuws | Tips voor autohuur

Tips voor autohuur

Door: Lianne - Op: 19-06-2012 - Gewijzigd: 10-04-2017
Een vakantie is tegenwoordig bijna niet meer compleet zonder een ritje in de auto. Lekker de lokale cultuur proeven door een bezoekje te brengen aan de omgeving of juist een autoritje om heerlijk te ontspannen tijdens je vakantie. Een auto huren biedt dan vaak de ideale oplossing, maar het is wel raadzaam om van tevoren te weten waar je aan toe bent als je voor autoverhuur kiest.

Waar kan je een auto huren?

In zowel binnen als buitenland is autoverhuur gemakkelijk. Op de meeste vakantiebestemmingen en luchthavens kun je een auto huren. Een auto huren in Spanje, Frankrijk, Duitsland of Italië, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in Nederland een  auto te huren. In de grote steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, 's-Gravenhage, Groningen, Eindhoven, zijn volop autoverhuurbedrijven gevestigd. Maar niet alleen in de grootste steden van Nederland is autohuur mogelijk, tegenwoordig liggen autoverhuurbedrijven verspreid over het hele land.

Welke auto is geschikt?

Bij het huren van een auto komt al snel de type huurauto aan bod. Natuurlijk loopt de huurprijs op naarmate je ervoor kiest een grotere auto te huren. Bij het huren van een auto zijn 2 aspecten van belang waarmee de keuze een stuk gemakkelijker wordt.

  • Met hoeveel personen reis je?
  • Hoe is het gesteld met het comfort van de huurauto? (voor lange reizen)

Als je met slechts 2 personen op vakantie gaat, is het raadzaam voor een kleiner model te kiezen die wel het comfort biedt die je nodig hebt. Gezinnen hebben natuurlijk meer aan een auto die ruimte biedt voor elk gezinslid. Ga je op vakantie met kleine kinderen, let er dan op dat er kindersloten aanwezig zijn en ook werken, mocht dit wenselijk zijn. Het is belangrijk te letten op een ruime kofferbak in de huurauto, zodat je voor het hele gezin de bagage of spullen voor een dagje uit mee kan nemen tijdens een autorit.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, luidt een oud gezegde. Dat geldt ook als je beslist een auto gaat huren op vakantie. Wees altijd oplettend dat de huurauto van alle belangrijke documenten en motorische aspecten voldoet, alvorens je op reis gaat.

Controleer allereerst grondig of je huurauto gerechtigd is in het desbetreffende vakantieland te rijden. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en zul je de eventuele consequenties nooit tegenkomen.  Let er ook op of je als bestuurder zelf gerechtigd bent om te rijden met het voertuig. Veel autoverhuurbedrijven leveren pas huurauto's uit aan bestuurders die minimaal 21 jaar zijn en daarnaast minimaal 1-2 jaar in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Daarnaast is een creditcard van groot belang wanneer je een auto gaat huren. 

Vervolgens kijk je of alle belangrijke documenten die bij autoverhuur van toepassing zijn, ook aanwezig zijn. Is het kentekenbewijs aanwezig en nog geldig? Zijn alle verzekeringen aanwezig? (WA-verzekering, eigen risico etc.) Zijn schadeformulieren preventief aanwezig, mocht je schade oplopen met de huurauto in Spanje of een ander land.

Nadat je de gerechtigheid en de documenten hebt gecontroleerd is het natuurlijk verstandig om de huurauto samen met je verhuurder een keer goed door te nemen. Zijn alle motorische functies van het voertuig in orde en heeft de huurauto geen schade? Doe dit ook als je de huurauto weer aflevert bij de verhuurder. Zo ben je verzekerd dat je de afgeleverde borg bij het verhuur van de auto zonder problemen weer terug ontvangt.

Identificatie

Veel autoverhuurbedrijven houden zich aan de identificatieplicht en dus is het altijd raadzaam om een kopie van je identiteit bij de autoverhuurder af te leveren en tevens mee te nemen op vakantie. De autoverhuurder kan ook om een adres identificatie vragen, bijvoorbeeld in de vorm van een bank- of giroafschrift. De meeste autoverhuurbedrijven hebben als vereisten een creditcard op de naam van de hoofdbestuurder. In veel landen is het niet mogelijk om een auto te huren zonder creditcard.

Wat te doen bij schade?

Neem zo spoedig mogelijk contact op met de verhuurder, zelfs als je niet de aanstichter van het ongeluk bent. De verhuurder dient duidelijk aan te geven hoe de situatie in elkaar zit. Zo voorkom je dat de schuld in jouw schoenen geschoven wordt.

Aflevering

Nadat je hebt genoten van je vakantie moet je de huurauto uiteraard weer inleveren bij de verhuurder. Zoals eerder genoemd is het slim om samen met verhuurder de huurauto na te kijken. Vele verhuurders stellen de gebruiker aansprakelijk als de huurauto niet volgetankt is afgeleverd en nemen de kosten in rekening van de gebruiker. Zorg er dus voor dat de huurauto rij klaar is met een volle benzinetank!

Goedkope huurauto

Net zoals bij vakantiehuizen huren zijn huurauto's ook in de vakantieperiodes het duurst. Kans op een goedkope huurauto heb je het meest wanneer je zo vroeg mogelijk een huurauto boekt en natuurlijk buiten de vakantieperiodes. In de volgende vakantieperiodes heb je de meeste kans op een goedkope autohuur wanneer je zo vroeg mogelijk boekt: alle schoolvakanties, Kerstmis, Pasen en van eind juni tot augustus. Andere factoren die meespelen bij het vinden van een goedkope huurauto zijn: model auto, duur,  verzekeringen en autoverhuurbedrijf. Kortom, vergelijk huurauto's bij verschillende verhuurbedrijven en vind de goedkoopste huurauto.

Als bovenstaande aspecten van ons en de gelezen voorwaarden allen in orde zijn kun je onbezorgd genieten van een heerlijke vakantie, waar je erop uit kunt trekken met een huurauto!
 

Auto huren

Deel deze pagina!
Like ons op facebook! En blijf op de hoogte