Vakantiehuis huren online | Vakantie nieuws | Wat te doen tegen veel stof in je vakantiehuis?

Wat te doen tegen veel stof in je vakantiehuis?

Door: - Op: 23-10-2020 - Gewijzigd: 28-10-2020
Stof, we kennen het allemaal en soms neemt het zelfs ons huis en ons leven over. Hoe veel en hoe vaak we ook stoffen, vegen, dweilen en poetsen, wanneer jij even niet kijkt lijken de stofdeeltjes zich massaal te verzamelen. Maar wat is stof nou eigenlijk? Waar komt het vandaan? En nog belangrijker; hoe komen we er vanaf?

Wat is stof?

Stof zijn kleine vuildeeltjes die afkomstig zijn van van alles en nog wat. Je ziet het pas wanneer die kleine deeltjes in grote hopen bij elkaar gaan liggen De grootste boosdoeners is vuil uit de buitenlucht, maar het komt ook van onszelf, onze huisdieren en meubels. Tenzij je bereid bent alles en iedereen, inclusief jezelf, het huis uit te zetten, zul je er helaas niet in slagen stof volledig uit je leven te bannen. Wel is het belangrijk de hoeveelheid stof te beperken. De gezondheidsrisico's van teveel stof in huis zijn namelijk serieus. Stofdeeltjes worden over het algemeen opgevangen door kleine haartjes in je neus en luchtpijp. Deze komen later weer naar buiten via speeksel en snot. Als er te veel stofdeeltjes in je huis liggen kunnen deze in je longen terechtkomen en allergieën en astma veroorzaken. Wanneer er schadelijke deeltjes in het stof zitten wordt het echt gevaarlijk. Denk hierbij maar eens aan sigarettenrook of asbest die je samen met de stofdeeltjes inademt. Gelukkig zijn er heel veel dingen die we kunnen doen om de hoeveelheid stof in ons huis drastisch te verminderen.
 

Tips tegen stof in je vakantiehuis

Helaas lijken de bergen stof in huis al onverslaanbaar als we ze elke week met man en macht te lijf gaan. Een paar tips om stof in je vakantiehuis tegen te gaan komen dan ook zeker niet ongelegen. Hoe moet dat immers als het stof zich daar weken of misschien wel maanden verzamelt?
 

Tips voor verblijf

    • Zorg voor een goede ventilatie! 
Huisstofmijt houdt van een vochtige omgeving. Door goede ventilatie is je huis minder vochtig en dus minder aantrekkelijk voor stof. Zet daarom altijd de afzuigkap aan als je kookt, zet een raam open als je stofzuigt en zorg dat meubels niet te dicht op de muren staan. 
 
    • Schone roosters zijn key
Zorg dat alle roosters, van bijvoorbeeld de afzuigkap en het ventilatierooster, schoon zijn. Wanneer de roosters verstopt raken kunnen ze geen stofdeeltjes meer uit de lucht opvangen en belandt alles op je meubels en de grond.
 
    • Houd je huis opgeruimd
Losse spulletjes en prulletjes trekken stof aan en zijn een extra obstakel tijdens het poetsen. Een recht oppervlak is toch net wat makkelijker af te stoffen.
      

Tips voor vertrek

    • Sluit kiertjes van de buitendeuren af
Zoals eerder gezegd is vuil uit de buitenlucht de grote boze stofveroorzaker. Door de kleine kiertjes van de buitendeuren af te sluiten voorkom jij dat vuil van buiten naar binnen waait als jij niet thuis bent. Heb je meteen een excuus om zo een leuke tochtrol te halen (trouwens ook handig als je wel thuis bent).
 
    • Eerst afstoffen, daarna stofzuigen
Klinkt misschien logisch, maar dit wordt echter vaak vergeten. Afstoffen met een natte doek is ook zeker geen verkeerd idee en sla hierbij je stoffen meubels niet over. Deze vangen niet alleen stof maar produceren het ook nog eens zelf. Klop je poetsdoeken en plumeau vervolgens buiten uit!! Stofdeeltjes belanden anders weer in de lucht van je huis en uiteindelijk op de grond. Nog even snel dweilen en je weet zeker dat je alle stofdeeltjes hebt gehad.
 
    • Berg je kussen op
Haal overtrekken van de bedden en berg dekbedden en kussen op aan het eind van je vakantie. Stof verzamelt zich op die plekken en om hier weer vanaf te komen is een wasje draaien al snel nodig.
 
    • Laat geen tijdschriften en kranten achter. 
Papier vergaat langzaam over de jaren. Het stof dat hier vanaf komt, komt allemaal in de lucht terecht. Wil je hier toch echt graag wat boeken hebben liggen? Bewaar ze dan in een afgesloten kast of opbergdoos.
      
Deel deze pagina!
Like ons op facebook! En blijf op de hoogte