Vakantiehuis huren online | Goed verzekerd op reis gaan

Goed verzekerd op reis gaan

Voordat je een reisverzekering gaat afsluiten is het belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen: waar ga ik naar toe op reis, wat ga ik doen op reis, ga ik veel risico nemen op reis en hoe ben ik al verzekerd. Hopelijk zijn veel vragen beantwoord na het lezen van dit artikel en kun je zelf de juiste beslissing nemen.


Reisverzekeringen

Algemene tips

Vergelijk reisverzekeringen
Bij het afsluiten van een reisverzekering is het de moeite waard om de polisvoorwaarden en de prijzen van de reisverzekeringen met elkaar te vergelijken, anders betaal je vaak te veel voor een reisverzekering.

Europese gezondheidspas  aanvragen
De Europese gezondheidspas, oftewel EHIC-kaart (European Health Insurance Card),  toon je in het buitenland aan dat je verzekerd bent en recht hebt op noodzakelijk medische hulp. De hulpverleners weten door deze kaart dat de rekening betaald wordt door de betreffende verzekering, je hoeft dus geen geld voor te schieten. Het is de moeite waard om een EHIC-kaart per persoon aan te vragen tijdens een vakantie in het buitenland. De EHIC-kaart is alleen geldig in de EU-landen, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein, Australië, Macedonië en Zwitserland.

Klik hier voor meer informatie over de EHIC-kaart.
Klik hier voor een EHIC-kaart aan te vragen

Neem de verzekeringspolis mee op reis
Het is raadzaam om de polis mee op reis te nemen, zodat je altijd op de hoogte bent wat er wel en niet gedekt is.

Zorg ervoor dat schade vastgelegd wordt
Mocht je daadwerkelijk schade oplopen tijdens je vakantie, dan is het noodzakelijk om dit goed vast te leggen. Maak foto's, vraag bonnetjes, doe aangifte bij diefstal en schakel de hulp van de lokale politie in bij een aanrijding,

Lees de polisvoorwaarden goed door
Voorkom onverwachte verassingen voordat je op reis gaat of tijdens je reis. Dit voorkom je door de polisvoorwaarden goed door te lezen voordat je een verzekering afsluit.

Sluit de reisverzekering af die bij je past

Ga je een reisverzekering afsluiten, dan moet je kiezen welke type reisverzekering en dekking je wilt. Je kunt kiezen voor een kortlopende reisverzekering of een doorlopende reisverzekering, een reisverzekering met werelddekking of een reisverzekering met Europadekking. De reisverzekering die bij je past is afhankelijk van de duur van jouw vakantie en het aantal keer dat je per jaar op vakantie gaat.

Reisverzekering met werelddekking of Europadekking

De premie en de dekking is bepalend van het gekozen dekkingsgebied. Het dekkingsgebied waarvoor je kiest kan gedurende de looptijd van de verzekering naar wens aangepast worden.
Er er zijn drie mogelijke dekkingsgebieden:

  • Nederlanddekking: binnenland, inclusief dagtochten naar het buitenland
  • Europadekking: Alle landen binnen Europa. Inclusief de Azoren, de Canarische Eilanden en de Madeira. Naast deze landen vallen ook de niet-Europese landen die grenzen aan de Middellandse Zee onder de dekking: Tunesië, Marokko, Algerije, Egypte, Israël, Libanon, Libië, Libanon en Aziatisch-Turkije
  • Werelddekking: Alle landen en werelddelen

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende verzekering is vaak goedkoper wanneer je over het algemeen langer dan 3 weken of meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Een ander voordeel van een doorlopende reisverzekering is dat je niet bij elke vakantie een losse reisverzekering af hoeft te sluiten. Met een doorlopende reisverzekering ben je in een keer goed verzekerd voor alle reizen. Let op dat de doorlopende reisverzekering wel over het juiste dekkingsgebied beschikt. Houdt er ook rekening mee dat een doorlopende reisverzekering over het algemeen jaarlijks stilzwijgend verlengd wordt.

Kosten doorlopende reisverzekering

Bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering betaal je maandelijks een vaste premie. De hoogte van de premie is afhankelijk van het dekkingsgebied en de dekkingen.


Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering is het meest geschikt als je minder dan 3 weken per jaar op vakantie gaat. Het is de moeite waard om de premie van een kortlopende reisverzekering te vergelijken met een doorlopende reisverzekering, meestal is de premie van een doorlopende reisverzekering goedkoper. Daarnaast ben je met een doorlopende reisverzekering altijd verzekerd, ook bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg in België.

Kosten kortlopende reisverzekering

De kosten van een kortlopende reisverzekering is afhankelijk van de duur van de reis, het dekkingsgebied en de dekkingen. Je betaalt per dag dat je op vakantie bent.

Polis overlappingen

Het is mogelijk dat een reisverzekering verschillende polissen van je 'standaard' verzekeringen overlapt. Bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering, een rechtsbijstand en/of een autoverzekering. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden diverse reisverzekering pakketten. Het is de moeite waard om vooraf af te wegen welke onderdelen van het pakket je in welke mate aanvullend wilt verzekeren.

Aanvullende dekkingen

Er is een speciale aanvullende verzekering voor een wintersportvakantie. De wintersport verzekering dekt ook schade tijdens een wintersportvakantie die een gewone reisverzekering over het algemeen niet dekt. Een wintersport verzekering is zeer raadzaam, denk bijvoorbeeld aan een gipsvlucht. Let op: lees de polisvoorwaarden goed door voordat je deze dekking afsluit, er zijn namelijk verzekeringsmaatschappijen waarbij je de schade niet vergoed krijgt tijdens snowboarden of skiën buiten de piste. Naast een wintersport verzekering zijn er ook aanvullende dekkingen voor bergsporten, duiken, tandheelkunde en geneeskunde.


Annuleringsverzekering

Naast een reisverzekering kan een annuleringsverzekering ook veel kosten besparen. Een annuleringsverzekering vergoedt de kosten als je de reis onverwacht moet annuleren. Een annuleringsverzekering dekt de kosten bij ernstige ziekte, ongeval of overlijden.

Voordat je een annuleringsverzekering afsluit is het noodzakelijk om de polisvoorwaarden door te lezen, zodat je op de hoogte bent wanneer je aanspraak kan maken op de vergoedingen. Houdt er rekening mee dat een annuleringsverzekering direct bij een boeking afgesloten moet worden, of uiterlijk 7 dagen na ontvangst van de bevestiging van je reis.

Kosten annuleringsverzekering

De kosten van een annuleringsverzekering is in de meeste gevallen een percentage van de totale reissom. Het percentage ligt rond de 5%.


Vliegticket verzekering

Een vliegticket verzekering is een aanvullende verzekering wanneer je een los ticket boekt. Met een ticketverzekering is het bedrag van het vliegticket verzekerd. Dit houdt in dat je bij een faillissement het bedrag van het vliegticket terugkrijgt. Veel reisbureaus, verzekeringsmaatschappijen, vliegticket webshops en reisorganisaties bieden een vliegticket verzekering aan.

Voordat je een ticketverzekering afsluit is het raadzaam om eerst bij de luchtvaartmaatschappij te informeren wat de maatregelen zijn mocht de luchtvaartmaatschappij failliet gaat. Ook hier geldt dat het noodzakelijk is om de polisvoorwaarden goed door te lezen voordat je een vliegticket verzekering afsluit.


Lees de polisvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit!

Meer informatie over verzekeringen vind je op de verschillende websites van de verzekeringsmaatschappijen. Elke verzekeringsmaatschappij heeft andere polisvoorwaarden en dekkingen, lees deze dus goed door voordat je een verzekering afsluit. Dit voorkomt dat je voor verrassingen voor, tijdens of na jouw vakantie komt te staan! Overigens bieden wij je bij het huren van een vakantiehuis direct de mogelijkheid een reis en annuleringsverzekering af te sluiten. Lekker makkelijk!

TIP: Voorkom dat je ziek wordt op vakantie met deze gezondheidstips